2012. október 21., vasárnap

Zzzzzzzzzzz.......

Na tegnap volt az a nap, amikor némi könyvtárban netezésen, egy hosszabb bevásárlókörúton és agresszív takarítás/főzés/mosáson, és az egyre jobban rámtelepedő tanuláson kívül az égvilágon semmi nem történt. Oké, ez elég sűrű, de nem kifejezetten érdekes. Aki esetleg mégis arról szeretne olvasn, hogy hogyan csinálok spagettit, az írjon egy mailt és azonnal ajánlok vagy 3-4 jó könyvet amit biztos nem olvasott még, de mindenképp el kellene hogy olvasson, ha már ennyire ráér :)

Ezért aztán kaptok egy elfeledett sztorit a hét közepéről.

Az egyik órán a különféle természetben előforduló hangokról volt szó. Valahogy felmerült ennek kapcsán a hallás, és olyan vidám, mindennapi párbeszédben jól használható kifejezés került elő mint a "magas és mély frekvencia", a "hanghullám", és ilyenek. Namost nemtudom ti tudtátok e, de a magasfrekvenciájú hangokat állítólag főleg a fiatalok hallják, és úgy 40 éves kor felett a legtöbben egyáltalán nem. Ilyen hang pl. a moszkitó zümmögése (a tanár a moszkitó kifejezést használta, lehet hogy ez a sima szúnyogra is ugyanúgy áll, nem tudom). Miért érdekes ez?
Adott egy alapvetően idősek által lakott, régi lakónegyed Tokyoban, közepén egy parkkal. Ezt a parkot, hogy-hogy nem, a fiatalok valamiért nagyon megkedvelték a világszerte töretlen népszerűségnek örvendő IHB partyk rendezése céljából. A helyieknek meg persze hogy nem tetszett hogy hajnalig randalírozó részeg fiatalok verik fel őket az egésznapos nyugdíjvárásból adódó fáradtság miatti jól megérdemelt álmukból.
Ki is találták az ellenlépést, karöltve a hatóságokkal. Fogtak egy rakat hangszórót, körberakták velük a parkot, és elég nagy hangerőn moszkitó-zümmögést sugároztak egész este. Az volt az elképzelés, hogy az idősek ezt úgyse hallják már meg, őket nem zavarja, az ifjak meg kibírhatatlan audó-terrornak lesznek kitéve, ezáltal felhagynak a park és saját maguk öntözésével.
Betonbiztos terv. Bombabiztos terv. Olyan jó, hogy szabadalmaztatni kellene.
Csakhogy....
Szegény idősek nem számoltak azzal, hogy bizony egy olyan világban élünk, ahol divat lehet abból, hogy te deszka módjára fekszel mozdulatlanul köztereken és fotózod magad. És ha ebből divat lehet, akkor BÁRMIBŐL divat lehet.
Pár hét, és egész Tokyo cirka 20milliós népességének ifjai jártak csodájára a "moszkító-park"-nak, ahol egyedülálló módon egész este menő rovarzümmögést lehet hallgatni.
Mondanom sem kell, a programot leállították és azóta se volt hasonló se :)

8 megjegyzés:

  1. Én (52) egy telefonra letölthető "szúnyogriasztó" alkalmazásnál (magas frekvencia elven riaszt)mondtam, hogy ez semmi, ki sem ad hangot. Viszont a Vivi (21) simán azt állította, hogy ő hallja. Ne akartam elhinni, el kellett fordulnia, én meg ki-be kapcsolgattam. Én persze semmit nem hallottam, de Ő mindig tudta mikor kapcsoltam be és ki. Szóval tényleg......

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát akkor tényleg. Sose hallottam még erről, bár most hogy mondod, mintha mesélted volna ezt legutóbb :D

      Törlés
  2. hát persze,mert az öregeknek nem kell már vadászni, és a gyereksírást sem kell hallaniuk.ijesztő,ahogy a 2 emelettel lejjebb lakó kisfiú éjszakai sírását hallom, a férjem,illetve a velük szemben lakó öreg banya nem. :-)
    a spagetti legalább szójaspagetti volt? :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nah, ilyen rémegyszerű, előregyártott szósz+tészta kombó, egyelőre költséget csökkentek mert az ösztöndíj csak jövő héten jön :) Viszont vicces mert itt viszonylag normál áron (értsd: ugyanolyan drága, mint minden más, de nem jobban) adnak egy nálunk aranyárban mért szószt (asszem bertolli, most nincs előttem az üveg)

      Törlés
  3. Milyen fura, hogy az embereket nem lehet úgy programozni, mint az állatokat. Szomorú tapasztalat lehetett ez a hatóságoknak. :)

    Amúgy eddig még mindig nem volt olyan posztod, ami ne 25% kaja lett volna :D. De mondjuk ez nem is furcsa, ha jobban belegondolok, végül is az ember az ébrenlét majdnem ekkora részét valami kajával kapcsolatos dologgal tölti (már, ha nem valami hülye amerikai cégnél dolgozik.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet mert ez talán, ami a legérdekesebb, még úgy is hogy nincsenek képek. És tényleg itt éri a legtöbb meglepetés az embert. sós kenyeret azóta se leltem :(

      Törlés
  4. Ez a moszkítós audio-terror nagyon tetszik :) Az persze megint a kultúrális különbség, hogy az ifjak nem rohannak neki baseball ütőkkel és egyéb, emberi élet kioltására fokozottan alkalmas tágyakkal a nyugdíjasoknak / hangszóróknak, hanem mint a múzeumlátogatók, örömmel mennek el rovarhangot hallgatni, mert különleges. Egyre jobban tetszik az az ország :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, nálunk valszeg leszerelték volna másnap :D Lehet ellentörténetnek elmesélem annak a haveromnak a sztoriját, aki otthon a közlekedési táblákat gyűjtötte :)

      Törlés