2012. október 4., csütörtök

"És benne ezer elefánt!"

Ha az ebédszünet 40 perc, akkor bizony kemény sorok vannak . A dolgot neheziti, hogy elsőre nem lehet megmondani, egy sor van e mindenhez, vagy pedig ételfajtánként külön ablakokra bontva kell járulni az élelemért. Csak akkor derült ki számomra, hogy az utóbbi a helyzet, amikor már 10 perce sorbanállok hidegétel pult előtt. Érdekes, mert a rámenes sor előtt (ezt kerestem eredetileg is) Már ilyen szines csikok mennek a földön, hogy itt hova kell állnod. Van spagetti-szerű cucc is, de azt várhatják hogy itt bármi ilyesmot fogok eni! Nem néz ki mondjuk rosszul. Venni már vettem a suupáában valami spagettiszószt meg tésztát, ha csinálni kell valamit, ennél egyszerűbb nincs. Meg mivel még nem vettem rizsfőzőgépet, igy a helyi ételek elkészitésétől egyelőre nagyrészt el vagyok zárva. Ez egyelőre nem igazán gond, a cafetéria meg a leértékelt bento megoldja a problémát kart karbaöltve.

Csodás nyelvtanóra volt ma, ismétlésképp átvettük a műveltető-szenvedő alakzatokat. Sikerült megalkotnom azt a példamondatot hogy "bár laktózérzékeny vagyok, de mégis tejjel kerültem megitatásra a gonosz orvos álltal". Asszem sikeres ember vagyok.
A kanjiórától kicsit féltem, de érdekes módon lehet hogy még hasznos is lesz. Csak olvasni kell tudni, irni nem (nem úgy mint nálunk), hetente kb azonos mennyiséget, mint nekünk bent a Shiru órán. Viszont tematikusan vannak szedve, az egész félév arról fog szólni, hogy olyan szavakat tanulunk meg, amik az egyetemi élet, meg úgy általában az itt élés során kelleni fognak. 

Tényleg, rég volt már "valóban hasznos kanji" rovat. Most jöjjön megint egy pár.
使用禁止 Amire ez van irva, azt ne használd. Ez lehet - mint ahogy történt tegnap - a Wc-re is kiirva.
提出する benyújtani, beadni valami iratot pl. Ez szinte mindennap kell.
証明書  bármilyen igazolvány elnevezésében ez biztos hogy benne lesz. 
辛     Ez főleg a kényesebb gyomorral rendelkezőknek kell, ugyanis amire ez van irva, az TÉNYLEG csipős.

Van ilyen lehetőség itt, hogy elmehetsz egy általános iskolába és ott a tányérszemű kisgyerekeknek japánul bemutatod az országodat olyan 5 percben. Namost a tájékoztató alapján kifejezetten igény van - a gyerekek részéről!! - az egyik suliban arra, hogy Magyarországról jöjjön valaki. Én csak tisztelni tudom az olyan kisiskolást, aki tudja, hogy létezik ez a rántotthús alakú pötty a térképen (bár lehet félreértették a kérdést és csak éhesek voltak), szóval sztem bevállalkok egy ilyet! Szerény tiszteletdij is jár érte. Én meg megyek és mesélek majd a gulyáslevesről meg mutatok nekik matyóhimzést. Ha bárkinek bármi konrét ötlete van, hogy mit érdemes hazánkról kisgyerekeknek mutatni, az kommenteljen mindenképp! jó egy hónap mulva esedékes a dolog szal van még idő.
Hasonlóképp van itt speech contest is, szerencsére külön kategória a külföldieknek :). Lehet arra is elnézek, legalább kiélem kicsit szónoki hajlamaim. (ha arról kaptok tudósitást hogy "Japán új miniszterelnöke magyar származású" akkor túl jól sikerült a beszéd).

A fentiek egyébként úgy derültek ki, hogy tartottak nekünk az egyetemen egy ilyen utolsó eligazitást (volt kávé és süti. A sütik voltak a legjobbak, nagyrészükről csak fogyasztás közben derült ki, mit is eszel), ahol kaptunk egy vaskos tájékoztatófüzetet, meg egy órás eligazitást hogy mire figyeljünk. Nagy részük magától értetődő dolog, de volt pár viccesebb, ezeket megosztom:

- 5 oldalas tájékoztató, szép szines ábrákkal arról, mit csinálj, ha földrengés van. Amit talán nem gondolna az ember, hogy nem szabad kimenni a szabadba. Ugyanis maga a ház valszeg nem fog összedőlni (többszáz kisebb-nagyobb rengés van évente, nyilván mindent földrengésbiztosra csinálnak), azon belül pedig limitált azon dolgok száma, amik rádeshetnek. Ellenben ha kint vagy, ki tudja mikor szakad rád egy ablak, villanyoszlop, reklámtábla, kismama babakocsival, etc. Ugyanakkor az ajtót azonnal ki kell nyitni, mert lehet, hogy eldeformálódik és később mikor rengés után ki akarnál menni, már nem fogsz tudni. Érdekes, hogy itt minden iskola egyben óvóhely is - gondolom a  pince van erre kijelölve. 
- Probléma amivel a cserediák szembesül, no.1: alapvetően egy kisebb városban vagyok, és oké, itt a prefektura legnagyobb egyeteme, meg van cserediákprogram, de azért alapvetően a helyi átlag bélajánost senki se késziti fel a külföldire. Ezért érthető módon, ha észreveszi, hogy nini, a szomszéd apaatóóban egy ilyen sápadtarcú tenyészik, kiváncsi lesz. Ebből aztán a legviccesebb dolgok kerekedhetnek ki. Simán benne van, hogy ellopják a száradni kitett ruhádat (nem azért mert kell neki, hanem mert kiváncsi, hogy mit hordasz). Mondjuk alapvetően a lányokat jobban érinti ez a kérdés, de megrökönyödésemre közölték, hogy ez nem kizárlólagos dolog azért.
- Az előzőnek egy alfaja valami, amit talán "nulladik tipusú betörés" néven tudnék aposztrofálni. Az történt ugyanis, hogy betörtek a nyugati cserediákhoz. DE! Nem vittek el semmit. A betörő csak kiváncsi volt, hogyan él egy ilyen fura valami ("És mit eszik?" "ugyanazt, amit mi.").
- külön felhivták a figyelmet, hogy az interneten vigyázzunk, mert nagyon könnyű akaratlanul is betévedni ilyen fizetős japán site-okra, aztán kapod a fizetési felszólitást sokezer yenről. Azt mondjuk nem tudom, hogy adatok megadása nélkül hogy küldenek ki bármit is, nagyon meglepődnék ha IP alapján be tudnának lőni, ez al egtöbb országban törvényellenes, sztem ittis. Lehet sok itt a naiv ember, aki csak úgy megadja az adatait hátha kap valamit ingyen? Ha ez igaz, ezek miatt az emberek miatt vannak még mindig "gratulálunk, ön a 1000000edik látogató, kattintson a nyereményért" bannerek.  

Az egyik órán előkerült mint beszédtéma, hogy milyen férfias,nőies foglalkozások vannak az országokban. A Thai leányzó bedobta az "elefánt-lovas"-t, amit ott kizárólag férfiak művelnek. Az ember mindig tanul valamit.

3 megjegyzés:

  1. Nem tudom mit szólnának a japánok, ha beszélnél pl erről:
    http://kontar.blog.hu/2010/06/08/bkv_tabletta_updated
    Peti A

    VálaszTörlés
  2. Én anno a magyar találmányokról beszéltem a gyerekeknek:
    Nagyerekek, kilátott már rubik kockát?(perszehogyigen)
    Utaztok-e villanyvonaton? (perszehogyigen)
    Kell-e elem a biciklilámpába (ha meg nem akkor mitől világít)
    Írtok-e bórupennel, használtok-e macchit?
    ...és akkor hirtelen sokkoltam őket, hogy ez mind magyar. :_D
    Meg hogy a szürkemarhának méteres szarva van (ahogy alatta a fű is). Meg ilyenek.

    És csak most így eszembe jut, de találkoztál már a vizesblokkban a kézszárítóöö-akarommondani kézfagyasztóval? Amelyikbe belelőgatod a kezed és ráfagyasztja a vizet? :_D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, ez jó ötlet, ezeket be fogom dobni :)
      A "kézszárítót" látni már láttam, használni legtöbbször nem lehetett, mert ki volt írva, hogy mósivákegozáimászen de mi itt a földet mentjük épp, szal takarékossági okokból ki van kapcsolva.

      Törlés