2012. október 6., szombat

Tudom mit ettél tavaly nyárson

Na ez az a pont ahol nagyon kár hogy egyelőre nem tudok képeket postolni (2-3 hét a probléma várható megoldási ideje). Volt ugyanis tegnap a városi fesztivál (Tisztes nevén Maebashi Matsuri), legalábbis annak az első napja. Úgy tűnik, itt valaki rájott arra, hogyan egyesitheti a békebeli felvonulások hangulatát és külsőségeit a május elsejei sörsátor-virsli/krumplilángos/vattacukor hangulattal.

 
Oké, ez egy nagyon pontatlan és félrevezető hasonlat, de közelebbit nehéz mondani. két jellegzetes elem volt ugyanis megfigyelhető:
- egy hosszú, erre a célra átalakitott utcán szabálytalan időközönként elhaladt egy ilyen "ájtatos körmenet". Biztos mindenki látott már képen vagy filmen ilyet, ilyen böhömnagy faszentélyeket cipel 20-25 ember a vállán, farudakra erősitve. Ezeken általában egy zárt kis házikó van, körülötte dobosok, fuvolások, néha énekelnek is, bár ez a fajta volt a ritkább. Amikor jön egy-egy ilyen, akkor mindenki megáll és nézi. Ezek mindenféle szines változatokban elérhetőek, volt narancssárga, lila, zöld, etc...



- Elvitathatatlan kulturális jelentősége mellett a matsuri igazi hangulatát nem ez adta. Ugyanis a már emlitett utcán - amellett, hogy a időnként a legkülönbözőbb tradicionális ruhákba öltözött emberekcsoportok tűnnek fel - a széleken bódék végeláthatatlan tengere látható.




 Ezekben a bódékban mindenhol ételt adnak. Ilyen tipikus - már helyi szinten - fesztiválkajákat. Ezeket mind-mind meg lehet enni. És olyanok is, hogy AKAROD is megenni. nézzünk párat igy nagyjából feltünési sorrendben:

- Chokobanana. Nem tudom ti tudtátok e, de ez nem csak az a sárgadobozos csokifajta a jobb boltok polcain, hanem egy ténylegesen létező étel. Egy hurkapálca, rajta banángerezdek, még meleg csokiszószban. Ennek van extrém változata, ahol nem csokiszósz az alap hanem mindenféle bizarr szinű (kék,rózsaszin, fehér) máz. Én a standardnál maradtam, az finom volt. Külön bónusz: A mérhetetlen vénnek kinéző eladóbácsival vásárláskor kőpapirollózni (helyi nevén じゃんけんぽん、dzsánkenpon) kellett, ha nyertél, adott még1et. Én nem nyertem, de pl volt olyan a csoportban, aki igen, és ő kapott extrát.
- から揚げ (kara-age). Misztikus neve ellenére ez nem más, mint ilyen fűszeres bundás csirkefalatok, szintén hurkapálcán. Nekik ez valszeg jóval különlegesebb étel, mint nekem, a fűszerezést leszámitva ilyesmit itthon tud enni az ember. Ennek is volt ezer válfaja.
- Ezerféle krumpli: A krumpli, mint édesség nem igazán tartozik a legismertebb koncepciók közé kis hazánkban, itt azonban édes-szirupos krumpli, fűszeres krumpli, vajas főttkrumpli, rengeteg van. Ebből nem vettem, csak kaptam, nem volt rossz.
- カステラ (kasutera):  zacskóban adták, kicsi piskótagolyók enyhén karmamellizzel. 
- Jégkása az elképzelhető összes létező és nem létező izben
- たいやき (taiyaki): A legkikonikusabb darabok egyike. Ponty alakú vastag palacsintatészta, benne édesbabpürével. Majdnem visszamentem még egyszer érte :)
- Valami, aminek nem emlékszem a nevére, de finom volt: olyasmi, mintha egy pálcára tekert palacsinta lenne, rajta mindenféle szósz, zöldfűszer, adott esetben tükörtojás, benne valami közelebbről beazonosithatatlan halizű krém. 
- たこやき (takoyaki): Ez talán az, amiről mindenki hallott már, az a bizonyos sült polipgombóc. Azért hagytam a sor végére, mert bár ezt mindenképp ki akartam próbálni, a fentiekkel istentelen módon jóllaktam és egy falatot se birtam enni többet. De szerencsére 3napos a fesztivál, úgyhogy van még lehetőség pótolni a mulasztást. 

És a főszerplők mellett a dramatis personae "futottak még" kategóriájában. Nyalóka hegyek, sült tészta, sülthús, sült tintahal, sült egyéb hal, mindenféle édestészták, vattacukor, olyan cokorral behintett lepény, amire igy tudsz rajzolni a cukorral, aztán ráolvad, és te megeszed, a gyerekek imádták. 
 Volt ezek mellett még aktivitásnak céllövölde (ez nemzetközi dolog lehet), "horgásztó", igazi aranyhalakat lehetett kifogni egy tállal, ha kifogtad, a tiéd.

Egy, a fesztiváltól teljesen független érdekesség, egszerűen monst jutottam el odáig, hogy szóbahozzam: Errefelé nem szemetelnek az emberek. Egyáltalán. Illetve tegnap a matsuriról hazafelé menet találtunk egy, azaz egy darab eldobott üres kólásdobozt az út közepén. senki se értette, hogy került oda, még le is fényképeztük mint érdekességet :). Oké, ilyen más országokban is van, de ezt most vessétek össze azzal hogy NINCSENEK KUKÁK AZ UTCÁN. Egy darab se. A vásáron vett üditősdobozt 20 percig kellet cipelnem, amig vissza nem értünk a koliba, ott volt ugyanis az afterparty. Szóval az emberek nem szemetelnek, de mindezt úgy, hogy nincs lehetőség kidobni a szemetet az utcán. Na ezt nálunk sose lehetne megcsinálni.

Ja igen, volt afterpatry, összedobtak egy kisebb asztalravaló ételt-italt az újoncok köszöntésére. Pár érdekesség, benyomás:
- A japán édességek még mindig zavarba tudnak hozni. Volt pl savanyú-szilvás Chips, ami emellett érthetetlen módon rózsaszinű volt. 
- A sake kicsit nehezen helyezhető el, mint ital. Elvileg - magyar szemmel - alig van benne alkohol (15-20%), de ahhoz képest nagyon erőteljes ize van. Nem rossz, sőt, csak szokni kell. 
- A helyi sör nem rossz, pedig én alapvetően nem szeretem annyira a sört.  
- A másik jellegzetes dolog az 梅酒 (umeshu), ebben kicsit csalódtam. Gondolom még senkivel nem fordult elő, de képzeljétek el, hogy vesztek egy doboz szőlőlevet, amiről teljesen elfelejtkezdtek, és elkezd alkoholt fejleszteni a hűtőben a hosszú hetek alatt. Mikor ezt felfedezitek, annyira meglepődtök hogy véletlen beleboritjátok a télire felhalmozott cukorkészletetek minimum felét. Ezután valamiért úgy gondoljátok, hogy ezt meg lehet inni. 
Végeredmény: Iszonyatosan édes, van benne alkohol (10%, de minek), szörpizű cucc. Ha nem lenne ennyire édes, még lehet, izlene is, igy egyelőre passzolom.

Trükkösek errefelé a népek, mert az afterparynak is volt afterpary-ja. Igény szerint lehetett menni karaokezni, ami errefelé nemzeti sport kb, hát nyilván nem hagyom ki, még az én fahangommal sem :). Szal a társaság lelkesebb fele (mi az hogy fél12 után abbahagyjuk?) átbandukolt a közeli karaoke-bárba. Érdekes módon ez messze nem olyan ciki, mint ahogy azt az ember elképzeli, főleg mert 4-5 fős boxok, ingyen ital és furiganás feliratok vannak, meg szerencsére ismertebb nyugati zenék. Azt nem néztem meg, vannak e magyar számok, pedig egy "8 óra munka" sztem odaütne mindenkinek :).



4 megjegyzés:

  1. Jut eszembe, holnap szűnnap van, nincs semmi nyitva, ezért a holnapi adás elmarad, holnaputánival együtt pótolom majd!

    VálaszTörlés
  2. Vitathatatlan tény, hogy egy másik kultúrát legjobb a gasztrokultúra megismerésével kezdeni :)

    VálaszTörlés
  3. A nem-szemetelés nekem is az elsők között volt, ami lenyűgözött; ráadásul annyira tiszta volt az ÚTTEST a főúton, hogy konkrétan rossz érzésem volt, amikor cipővel léptem rá :_D
    Hanem majd azt is nézd majd meg, hogy a biciklid-kosarát hányszor használják szemetesnek... Leparkolsz az ABC előtt, és mire kijössz a boltból, tuti lesz benne egy csokipapír, vagy jégkrémes papír, vagy valami hasonló... :) Ettől függetlenül tényleg utánozhatatlan, amit a szeméttel művelnek (illetve nem-művelnek). :_D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ez eddig szerencsére nem volt :) De amúgy ja, egyetértek 100%ig

      Törlés