2012. október 23., kedd

"Arról, hogy mi a groteszk"

Ma az elvileg tanulásra szánt időben remekül eldiskuráltunk az egyik japánnal, szóba került valahogy a pénz, mi mennyibe kerül, etc. Miután megemlítettük, hogy mennyi ösztöndÍjat kapunk, remek gazdasági érzékkel és éleslátással konstatálta, hogy tulképp akkor mi hétvégén az ő "adódforintjaiból" megyünk Tokyoba szórakozni egy hétvégére. Megegyeztünk, hogy ha már ilyen társadalmi igazságtalanságok vannak, egye fene, legközelebb a "saját pénzén" meghívjuk egy sörre :)

Tényleg, szombaton megyek Tokyoba. Mivel ez egy alsó hangon 10milliós város, olyan kerületekkel amikben önmagukban is napokat lehet eltölteni, még benszülött kísérettel sem remélem hogy az egészről képet fogok kapni egy nap alatt. Ezzel együtt lesz rengeteg kép, lehetőleg egy laptop is a nap végére. Jelen állás szerint egynaposra van a trip tervezve, szombat kora reggel megyek és este jövök. Úgyhogy szombato adásszünet lesz, cserébe remélhetőleg a jövő héten el fog mindenkit borítani a tömérdek elmaradt kép meg beszámoló a városról, szóval tessék csak otánominisizni.

És most arról, hogy a tabuk néha teljesen önkényesek. Tudni kell, hogy itt a helyiek irtóznak az orrfújástól. Nátha esetén szipogással oldják meg a történetet - ami meg nekünk tűnik felettébb furának -, de a világ minden kincséért se használnának zsebkendőt. Náthás japánt már sokat láttam, orrot fújni még csak egyetlen egyet, de ő is kiment WCre ehhez a művelethez. Szal el lehet képzelni, hogy mennyire kemény téma ez a nálunk teljesen hétköznapi cselekvés.
Ehhez képest a tankönyvünk egy teljes fejezetet szentelt a tüsszentésnek. Részletesesn elemezve hogy miért van, mikor tüsszentesz, ennek milyen hangja és egyéb kísérőjelenségei vannak. Tanár simán közvéleményt kutat arról, hogy ki hogyan tüsszent, reprodukáljuk a hangot, miért tüsszentenek máshogy a férfiak és a nők, etc.
Namost ez nem lenne annyira érdekes még, bár kétségkívül szokatlan. Amiért az egészet egyáltalán felhozom, az az, hogy a tanár ezt követően a legnagyobb természetességgel terelte át a témát a fingásra. Hogy nálunk a családban pl. inkább ki szokott, anya vagy apa, és hogy a nőknek ez valamiért illemileg "tilos", és hogy ez milyen érdekes. Egy kicsit befagyott a beszélgetés :)

2 megjegyzés: