2012. október 25., csütörtök

Tűz-víz-repülő

Ma volt egy földrengésgyakorlat. 
Namost itt ezt is képesek sokkal komolyabban csinálni, mint nálunk. A dolog úgy indult, hogy szóltak, hogy most "reng a föld" és tegye meg mindenki a szükséges lépéseket, Erre van egy szentháromság, talán már volt szó róla:
- bebújsz az asztal alá
Ha úgy tűnik, hogy nem akar semmi ráddőlni, akor
- kikapcsolod a gázt és az áramot
- kinyitod az ajtót, hogy ki tudj menni, ha esetleg eldeformálódna a nyílás.

Namost ehhez tudni kell azt is, hogy - és ez csak most tudatosult bennem - itt az egész életmód arra van berendezve, hogy mindjárt földrengés lesz. Igaz ez akkor is, ha - ahogy a tanár elmondta - Gunma megyével kifogtuk a létező legföldrengésbizosabb helyet. Kétféle földrengés van ugyanis errfelé:
1) A tenger alatti mozgásokból indulva éri el a partot, jár hozzá extra feltétként tsunami is
2) Vannak ilyen random törésvonalak a szigeteken, ezek elcsúsznak és ebből is lehet rengés.
Namost Gunma megye a fősziget kb. legközepén van, az 1) típus ide nem ér el. Emellett egyedülálló módon itt egyetlen törésvonalat sem találtak, így a kettes számú versenyző is kiesik. Úgyhogy lehet, hogy el kell hogy szomorítsak mindenkit, aki arra vár, hogy lesz majd élő földrengésriport, mert lehetséges, ha valószinűtlen is, hogy egyáltalán nem fogok ilyet tapasztalni. 


De vissza oda, hogy itt minden aköré szerveződik, hogy mindjárt ráddől a ház. Ennek jelei:
- Az összes létező asztal, szél, kispolc könnyűszerkezetes, és kerekes, tehát gurul. Szinte semmi sincs rögzítve.
- Csak ott vannak jól megrakott, vastag szerkezetes szekrények és polcok, ahol ez tényleg elkerülhetetlen. Ilyen pl a könyvtár, de ott sincsenek embermagasságnál sokkal nagyobb polcok. Nehéz, barokkos szekrények egyáltalán nincsenek. A japánok nem alszanak ágyon, szal az sincs. 
- Nem lóg semmi a plafonról. Kizárólag beépített lámpák vannak. 
- Szinte mindent a földön tárolnak.
- Az térelválasztás nagyon sok helyen ilyen könnyű-faszerkezetes tolóajtó.

Ergó itt minden meg van téve azért, nehogy bajod lehessen, ha földrengés jön. Nálunk pl alapból bármelyik lakás egy halálcsapda, mert annyi minden tud rádesni. Itt nem ez a helyzet.

És most akkor elérünk a flesbekksor legelejére, hogy földrengésgyakorlat volt, mert erről kezdtem el szónokolni. Miután megvolt az alapvető három dolog, vártuk az asztal alatt, hogy elálljon a rengés. Ezt jelezték, aztán mentünk ki az udvaron lévő focipályára rendezett sorokban. 
Ott várt minket az élménypark. Nem viccelek, diznilend ehhez képest semmi. Elmondom a programokat:
- Volt ilyen sátor, amiben műfüst volt. Ide be lehetett menni, és végig kellett menned egy kb 20 méteres alagúton, amiben voltak akadályok, falak, ajtók, etc. A műfüst érdekes élmény volt, kb az orrodig se lehet látni benne. Aki még nem élt át ilyet, em tudja elképzelni, tényleg a kinyújtott kezed eltűnik benne. Nyílegyenes volt elvileg a folyosó, de egy idő után frankón nem tudtad, merre is kell menni.
- Három vályúban tüzet raktak, és neked ezt lehetett porraloltóval eloltani. Ez nagyon menő dolog volt, tudtátok hogy ez az oltóhab/por rózsaszín? És elég kemény mennyiség van benne. Azt láttuk, hogy a haver oltja a tüzet, aztán egy idő után már őt se lehetett látni, csak egy nagy rószaszín füstfelhőt.

Szóval ez a remek egy órás élménypark volt nekünk szervezve :)

Este hírtelen felindulásból beültünk páran rámenezni a közeli kisvendéglőbe. Itt legnagyobb elképedésemre a szlovén lányok nem tudták, hogy a rámenhez jár egy kis tál ingyen rízs, amit egy alkalommal újratöltenek neked. Mikor ezt elmagyaráztam nekik, szabadkozni kezdtek, hogy "dehát rízs a rámenhez, hogy eszed", meg hogy "a rámen így is sok". Nos, ekkor előadtam nekik, hogy, oké, értem én hogy nem vagytok magyarok, de most megtanítalak titekek a magyar életmód egyik alapszabályára.
- Az ingyen kaját az ember nem hagyja veszni. Nem számít, hogy éhes e, nem számít, hogy meg tudja-e enni, nem számít, hogy szereti-e egyáltalán. Az ingyen kaja jó kaja. pont. Kikéred, megeszed.
Egés jól felfogták a lényeget, büszke is voltam rájuk, és a magyar virtus is terjed! Asszem folytatnom kell a magyar életmód hiteles és értékes kellékeinek nemzetközi terjesztését.

Legközelebb megtanítom őket adót csalni :D

7 megjegyzés:

  1. Mondd meg őszintén, ilyen tényleg van?
    http://9gag.com/gag/4419418?ref=channel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nemcsak hogy van, hanem nekem is van :D Sztem kb. a legelső bejegyzésben említettem, hogy nem merek hozzányúlni mert ki tudja, mit csinál :D

      Törlés
    2. de most akkor itt a leírás :D

      Törlés
    3. Ha nagyon nem lesz mit írnom egy nap, lesz majd live teszt :D

      Törlés
    4. Ez nekem is kimaradt, de tényleg nagyon durva :) A magyar mentalitás meg kaja kapcsán - meséld el nekik Szabi és az ásványvizes palackos bolognai spaghetti történetét :D

      Törlés
    5. ...és nem csak hogy van, hanem szinte CSAK EZ VAN, és szinte mindenhol van. Japánban az a RITKA, ha nem ilyen a vécé - a nyilvános is. Egyes lepukkant vasútállomásokon van olyan, hogy "csak a sima" vécé van telepítve, de ahhoz a japán Kőbánya Alsón kell leszállni. Ja és egyébként meg MINDEN vasút-/metróállomáson van INGYEN (és tiszta) vécé.

      Törlés