2012. november 15., csütörtök

Szpeshul Edison

A helyzet az, hogy ez a hét kicsit rázósan alakult, volt egy zh hétfőn az eddig vett könyvből (igen, egy bő másfél hónap alatt végigvettünk egy egész könyvet, go figure), emellett volt egy kisebb szóbeli szerdán, és két "sima" teszt kedden, mindemellett pénteken megyek az iskolába gyerkőcöknek magyarországról mesélni. És mindez csak az egyetemi elfoglaltság. Szóval kitalálható, hogy a szabaidőm kevés, úgyhogy ma pl. nem nagyon tudok semmi érdekesről írni. Ezért most megkaptok valamit, amit már többen kértek, de eddig nem került rá sor. Nevezetesen.

Mit egyen itt az ember, ha nem különösebben nagy rajongója a keleti konyhának?


Előrebocsátó diszklémer: a most leírtak egy része elmélet, ugyanis nekem minden izlett eddig, amit itt adtak, ezért aktívan nem igazán kerestem hagyományos nyugati kajákat.

- Alapvetően azt kell figyelembe venni, hogy itt az ételt három alapvető dologból készítik. Ezek pedig: 1) hal 2) rízs 3) tészta. Amellett, hogy ezeket szeretik kombinálni, ez nem feltétlen van így mindig, szóval ha bármelyik ételtípust szereted, akkor már nem vagy elveszve, mert kb. a kaják 1/3át már az egyik kategória szeretete mellett is élvezheted.

- A fentieket persze nem önmagukban adják, hanem van néhány állandó jelzőként a képbe beférkőző eposzi kellék. Ezek közül a legnépszerűbb a szójaszósz, a miszó-ízesítés, a Tófu, és az édes szósz a húsokhoz (leginkáb a nálunk teriyaki csirkeként időnként felbukkanó dolog szószához lehet hasonlítani). Ezeket meglehetősen nagy szabadossággal adják hozzá bármihez, szóval érdemes megbarátkozni legalább az ízükkel, mert bárhol felbukkanhatnak.

- A nemzetközi konyha képviseletének keleti ágából itt a curry, ha valaki ezt szereti, megintcsak nem fog éhenhalni. Bár a helyi curry kicsit más, mint az indiai (még az "olyan erős, hogy leégeti az arcod" jelzéses is inkább édes volt, mint erős), de azért nem tőzsgyökeres japán étel, ezt lássuk be. Emellett nyugatról előz az eléggé népszerű olasz konyha, amit (bár kicsit megkavarva) de azért eléggé normálisan készítenek el errefelé.

Ha valaki esetleg a fentiekből SEMMIT nem tud elfogyasztani, az kétségkívül veszélyes vizekre tévedt. Ami ugyanis ezen kívül van, az eléggé periféria.

- Vannak gyorséttermek, mekdonáldsz, KFC, ilyenek, de azért ezen élni huzamosabb ideig már csak azért is nehéz, mert az ételek egy része japánosítva lett.

- Lehet kapni rántotthús-jellegű ételeket, de aki a magyar bórjúbécsire számít, az keservesen csalódni fog. Előrepanírozott-ránott húsokat lehet kapni, természetesen mind nyakonöntve valami édes szósszal. Szerintem nem rossz, de NEM rántotthús.

- A hús egyéb formái nem igazán ismertek, egész egyszerűen nincs belőle annyi, hogy főétel legyen belőle. Pl. eddig egyetlen szupermárkettben sem láttam hentespultot. Előrecsomagolt 30-40 dekás csomagok vannak, elég drágán. Szóval a nálunk népszerű és ezer variációval bíró "nagy adag hús és hozzá valami köret" ételek egyáltalán nem léteznek.

És a történet itt nagyjából lezárul. Egy szó mint száz, bárki, aki tartósan ide készül, azt javaslom, szokjon hozzá a gondolathoz, hogy helyi ételeket kell ennie, mert nagyon mást nem tud. Hacsak nem akar hetekig gyorséttermi kaján és méregdrága rendelt pizzán (kb 3500 forint egy 32cm.es) élni.

10 megjegyzés:

  1. Okariiiiin egy valamire kívéncsi vagyok Mcvel kapcsolatban:
    egyszer kaptunk japán tanárunktól Japán McD étlapot és ott volt vmi ami nagyon megtetszett:
    Shaka-shaka chikin
    elvileg kis csirkenugetteket kapsz meg egy dobozt ízzel amit össze kell shaka shakázni. Ilyen most is van vagy idény cucc volt? Úgy kipróbálnám...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ezt meg fogom nézi! Eddik költségkimélő okokból nem voltam mekdumálszban, de már többen mondták, hogy édrdemes, mert vannak helyi ízek...szólok, ha összejött :D

      Törlés
  2. Nehogy azt hidd, hogy ezt jó olvasni, hogy mennyire szörnyű gasztronómiai környezetben kell tengődnöd, ahol még egy rendes pörkölt sincs vagy bundáskenyér, csak az a sok vacak tengeri dög, meg csak a hihetetlen alkalmazkodó képességednek köszönhető, hogy te valahogy életben maradsz. :-)

    Említettem már, hogy gyűlöllek? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ohát igen ez is benne van valahol :D

      Az egészet az ihlette, hogy több pénz és időtultengéses jóbarátom akar engem itt meglepni valamikor, és ők érdeklődték, hogy mit lehet itt enni klasszikus európai értelemben.

      Törlés
  3. Nincs magyarázat, nincs mentség! Neked most jó. Tűrhetetlen. Az még inkább elfogadhatatlan, hogy én nem vagyok "pénz és időtúltengéses" barátaid között. Látod, én rendes magyar ember vagyok, mindenkire tudok irigykedni. Tényleg, hogy mondják japánul, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene"?

    VálaszTörlés
  4. Ja, és Barbara kérdezi, hogy boldogul kint a desszert-gyomrod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még működik a teória :D Sőt, a szemetek néha még rájátszanak. kétszer is előfordult, hogy ilyen extracsípős ráment ettem, és erre pofátlan módon elémtólják a "ezután a csípős étel után miért is nem ennél egy kis fagylaltot" táblát. Persze hogy ettem :D

      Törlés
  5. na én meg pont a desszertekről, és a fagyikról akartam kérdezni.erről külön posztot, fényképekkel KÖVETELEK :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ajaj, a fagyival lehet hogy várni kell, mert itt a hidegben nem nagyon adnak ilyesmit...desszertposztot tervezek!

      Törlés
  6. István éhen halna! Sült krumplin fog élni..., ha mégis odajutunk.

    VálaszTörlés