2012. november 22., csütörtök

Izakaya!

Rekordok könyvébe illően rövid felkészülés után megtartottuk ma (szerda) az izakayás prezentációt!

A dolog tehát alapvetően a japánban honos izakayákba járási szokásokat volt hivatott feltárni, két kedves tanárunk hozzájárulásával. Maga az Izakaya egy olyan vendéglátóipari egység, ahol adnak neked alkoholt jó pénzért, de emelett van egy csomó étel is, és most ne a zsíroskenyér-kategóriára gondoljunk, sashimi és tenpura is felbukkan ugyanis az étlapon. Szóval kocsmának nem kocsma, mert van étel, bárnak ugyanezért nem bár, étteremnek ugyanakkor nem lehet nevezni, mert a fő hangsúly az italozáson van, alapvetően ezért mennek ide az emberek, mert inni szeretnének. 

Illetve, egyik alanyunk elmondása szerint ő azért is megy ilyen helyre, mert otthon az asszony letiltotta a tempuráról, mondván hogy ő bizony nem fog zöldséget rántani, szörnyű olajszag lesz ugyanis tőle. Igen, mint ahogy legutóbbi postban talán említettem, errefelé nem nagyon használnak olajat a kaják nagy részéhez. Szóval valahányszor ide jönnek, szinte mindig esznek is valamit. Amellett hogy csak úgy simán is felbukkannak ilyen helyeken, gyakran jönnek el ide különleges események alkalmából is, vagy csak éppen beszélgetni. 

Külalakra elég sokféle van ezekből, egészen hagyományos japán-jellegű építmények mellett pl. modern szállodák is rendelkeznek saját izakayával. Egy átlag japán jómunkásember havonta 1-2 alkalommal megfordul ilyen helyen (ez teljesen normálisnak számít), ami annál is furább, mert magyar szemmel nézve igencsak húzós ára van (egy este forintban 10-13ezret elkölt az ember). És ehhez az árhoz vegyük hozzá, hogy alapvetően nem isznak sokat. Elképzelni sem tudom, mibe kerülhet egy kaukázusi ruszkinak pl itt egy este.
Mi azt gondoltuk, hogy alapvetően a főnökkel és a munkatársakkal jár ide az ember, de a valóság sokkal változatosabb képet mutat: egyik alanyunk pl a feleségét is rendszeresen magával viszi :)

Még egy, magyar szemmel nézve érdekes dolog. Mikor megkérdeztük, mi alapján választják ki a helyet, nyilván olyan dolgok is előjöttek, mint a hely hangulata, elhelyezkedése, árai. Node! Az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen italokat árulnak. Ugyanis itt nyoma sincs annak, ami nálunk, nevezetesen hogy az összes bárban ugyanazokat az italokat kapod, max a borválasztékban van eltérés, urambocsá' van valami helyi sör. Itt bizony a klasszikus "sake"nak van vagy ezer válfaja, és teljesen a tulaj izlésére és törődési hajlamára van bízva, hogy most ő éppen milyen márkákat tart. Simán lehet, hogy nem ért hozzá, ezért csak a népszerű márkákat tartja, de az is lehet, hogy komoly szakértő, és rejtett különlegességei is vannak. Nálunk meg helyenkét az a különlegesség, hogy a borban szőlő is van, vagy hogy a sörnek nem ásványvíz-íze van. :)

1 megjegyzés:

  1. Majd a teaházakról/teázókról is készíthetnél riportot, saját tapasztalatok alapján, képekkel illusztrálva :)

    VálaszTörlés