2012. november 10., szombat

Érdekes dolog történt Kendó alatt. Úgy érzem, haladok valmerre. Persze, a fény az alagút végén lehet, hogy egy felém robogó vonat lámpája, és persze, még rengeteg dolog sehogy se megy, de a sensei MEGDICSÉRT, és erre eddig nem nagyon volt példa. 
Ezzel összefüggésben feltűnt, hogy most egyedül voltam külföldiként jelen, a lányok ugyanis nem érezték a motivációt és passzolták a napot. Elkezdtem gondolkodni, hogy vajon van e összefüggés, és azt hiszem, rajta vagyok valamin. 


Lássuk a tényeket először a tényeket:

1) A japánok az idő elteltével rohamosan feljődnek a kendóban, míg mi, buta külföldiek ugyanazon a szinten maradunk hosszú idő után is, és csak lassan fejlődünk.
2) Amikor csak egyedül vagyok külföldiként jelen a dódzsóban, valahogy ügyesebb leszek.

Ezek tehát a tények, lássuk a magyarázatot:

Állítsuk fel azt az axiómát, amely szerint nem elképzelhetetlen, hogy a kendó gyakorlásához energiára van szükség. Nevezzük ezt az energiát 気(ki)-nek. A japánok szervezetében van egy enzim, ami a 気-t termeli. Ez a mi szervezetünkből hiányzik, van helyette az alkoholtűrő enzimünk. 
Ez az enzim a japánok szervezetében folyamatosan 気-t termel, amely a kendó-gyakorlatok végrehajtása során kiválasztódik és a szervezet kibocsátja az izzadtsággal együtt. Ezt a leadott energiát az edzőtermben lévő shoumen (a kvázi szent tárgyként kezelt japán zászló, amely a falra van kifüggesztve) abszorbálja, kettős funkciót látva el.

1) Az energiát felhasználva magasabb szintű 気-t hoz létre, amelyet a japánok 気 termelő enzimjük segítségével fel tudnak szívni, magasabb rendű gyakorlatokat végeznek, amely megint csak - magasabb rendű - 気 kibocsátáshoz vezet, és ez így megy tovább.

2) Vannak azonban ugye a dódzsóban a sensei-ek, akik már annyira ügyesek, hogy nincs hova fejlődniük, elérték a maximum szintet. így a kibocsátott 気-jük helyére nem tudnak magasabb szintű 気-t felvenni. Ez alapján belátható, hogy a dódzsóban 気 felesleg keletkezik. A shoumen ezt a 気 felesleget egy állandó szinten tartja.

Az így létrejövő 気 állandó - amelyre hatással van a dódzsó mérete, a japán zászló felülete, valamint a sensei-ek száma és 気 szintje is, de senkit sem szeretnék a számításhoz szükséges matematikával untatni, komplikált ugyanis - teszi lehetővé, hogy a 気 enzim nélküli külföldiek is kendózhassanak, ugyanis ezt mi is fel tudjuk venni, és felhasználni. De mivel először a saját 気 termelő funkciónkat kell vele kiépítenünk, természetes, hogy az első időkben rendkívül lassan fejlődünk, hiszen a felszívott 気-t nem tudjuk a gyakorlatok végrehajtására fordítani.  Mindemellett, mivel ez az energia a dódzsón belül egységnyi, ezért a külföldiekre létszámtól függetlenül azonos mennyiségű 気 jut. Tehát minél több a külföldi, annál kevesebb 気 jut egy emberre. Természetes tehát, hogy minél kevesebb a külföldi, annál ügyesebbek a kendóban.

Ha belegondoltok, ez megmagyarázza azt is, miért nem különösebben ügyesek az olyan emberek kendóban, akiknek nincs a japán zászló kifüggesztve a gyakorlótermükben. A teljesség igénye nélkül gondoljunk csak a középkori lovagokra, vagy a balett-táncosokra.

Az is érthetővé válik, miért nem tudott  Japán sosem területeket  tartósan megtartani az országhatárán kívül, ugyanakkor miért nem verte meg soha senki őket otthonukban. A Shoumen közelsége ugyanis hatással van a 気 miatt a japán kűzdőszellemre is.
Lehet, hogy néhány történelmi érdeklődéssel bíró embe közületek most valami atombombát kezd emlegetni. A kutatásaim még nem tartanak azon a ponton, hogy működő elméletet állítsak, fel, de jó okom van feltételezni (lásd a témában a Yukuefumei Egyetemről való Koshihiki Professzor munkásságát), hogy az atombomba által kibocsátott részecskék semlegesítik a 気-t, mivel ugyanazon a frekvencián rezegnek.




9 megjegyzés:

  1. Hát ez zseníliás^^ a 'ki' nem semlegesíti esetleg az alkohol lebontó enzimeidet? Én ugyanis főleg akkor szoktam ilyen furcsa csodaötlekere bukkani mikor már elfogyasztottam 1-2 üveg vmit. Egyébként tetszik az ötlet csak a szurkálódást nem lehetett kihagyni. Majd átgondolom hogy működött ez a karatedojoban ahol edzettem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából örülnék neki, ha így tenne. Visszahozná a régi szép középsulis éveimet, amikor egy sör elég volt a boldogsághoz :D

      Törlés
  2. Szerintem most hagyd el kicsit a sushit Gergő:-)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem most hagyd el kicsit a sushit Gergő:-)

    VálaszTörlés
  4. Azért azt is meg kell hagyni, hogy nem kevés bátorság kell hozzá, hogy igazi japánokkal kendózni KI-AI. ;D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Főleg, hogy a nagy részük kisebb nálam. És ügyesebb is :D

      Törlés
  5. Ez az okfejtés egyszerűen zseniális! Tudományos igényességgel megalapozott, alátámasztott, és józan paraszti ésszel mutatja be a teóriát. Szerintem ebből még szakdolgozat is lehet :D

    VálaszTörlés
  6. Még mindig jobb ilyet olvasni, mint a null-sík elméletet :))
    Tényleg, nekik is van világvége elméletük? :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Errefelé ez az egész annyira nem divat, amin őszintén szólva meg vagyok lepve :D Bővebben kb. egy hónap múlva tudok nyilatkozni :D

      Törlés