2014. október 14., kedd

Thai Fun

Ez most inkább szolgálati közlemény, mintsem bejegyzés, de sokan kérdeztétek, úgyhogy foglalkozok vele kicsit.

Van errefelé ugyanis ez a szép dolog, ami a nyár és az ősz közötti békés átmenet fő konduktorja (igen, itt nyár van még mindig), a tájfun. Amit amúgy bár japánból átvett szóval jelölnek szerte a világon, de mint ahogy a yen is el van rontva, (igazából "en"), úgy a tájfun is "tájfú" ténylegesen. 
De nem is igazán az az érdekes, hogy hogy hívják, hanem hogy mit csinál. 
Jellemzően pár napig tartózkodik a térségben, és ebben az október eleji időben jön belőle jópár. Jórészt heves esőzések és komoly szélviharok kisérik, felborít biciklist, szemetest, babakocsit, etc. Szóval mint egy komolyabb, többnapos vihar, volt valami ilyen nálunk is még szeptember elején, ha jól emlékszem. Na olyat képzeljetek el, csak fúj hozzá a szél is veszettül. 
Elég kellemetlen, de igazán nem fognám fel természeti katasztrófának, volt is belőle rögtön egy két hete, ami azt eredményezte, hogy hétvégén nem igazán volt értelme kimenni a lakásból, mert szakadt az eső, de kb. ennyi. 

Na ami most jött az kicsit más volt. 

Cikkeztek is róla sokat, hogy szupertájfun, meg az űrből is lehet látni, és szép ábra mutatta, ahogy egész japánon végig fog söpörni, szép kört írva lett, minta csak direkt fordult volna erre. El is érte tegnapelőtt Okinawát, amiről ugye tudni kell, hogy a kis trópusi sziget, jó messze a tényleges Japántól, és lett égszakadás, földindulás. Aztán a legdélebbi szigetet, kyúsút is elérte, ott is elég komoly károkat okozott, aztán ment tovább. Még halálos áldozatokról is hallani lehet, de nem túl sok szerencsére, már ha lehet ilyet mondani. 

A jó hír, hogy én eleve a sziget legközepén vagyok, ezek meg ugye ilyen trópusi, tengeri jelenségek alapvetően, és bár a partmenti területeken izzaszt rendesen, (pl Tokyoban is) de mire ide elért, eléggé legyengült. Esett tegnap jóformán egész nap, és estére viharos szél lett, de ennél többet nem csinált, ma szép, tiszta kék ég, és rövidgatyás napos idő fogadott. Még csak egy óra se maradt el, pedig szoktak az időjárás miatt iskolaszünetet elrendelni...

Úgyhogy ennyit az időjárásról dióhéjban, ha lesz még valami furcsa természeti csapás errefelé (földrengés, cunami, godzilla), akkor arról beszámolok majd hűen nektek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése