2014. október 29., szerda

A szemét ötven árnyalata (Második rész)

Szóval ott hagytam abba, hogy hogy kapcsolódik ez az egész mizéria az esernyőcsomagoló géphez. Igazából nem is konkrétan ahhoz kapcsolódik, az csak az utolsó csepp volt a pohárban, amitől megfogalmazódott bennem az az apró ellentmondás, ami van itt ennek az egész témának a közepén. Merthogy van egyfelöl tényleg az a tendencia hogy

- szemétgyűjtés szétválogatva ezer kategóriára 
- a szemetelés teljes hiánya, mindez úgy, hogy kukák és szemetesek egyáltalán nincsenek az utcákon, egy darab se
- környezetvédés a hétköznapok szintjén, pl. ahol lehet, spórolnak az energiával is. A kis utcákban konkrétan NINCS közvilágítás, olyan utcákat hozva létre, ahová Budapesten be nem tenném a lában. Persze itt nem gond mert jó a közvilágítás.

És ezzel szemben viszont ott vannak a következők.

 - Ha veszel pl. egy zacskó kekszet, van egyszer a keksz egy műanyag tasakban, és ezen belül minden egyes DARAB még egy másikban, amiből külön ki kell hámozni. Ez bármire igaz, amit úgy veszel, hogy egy nagyobb egységben sok kis egység van.
- Vásárláskor kérdés nélkül kapsz nejlonszatyrot ingyen, jellemzően 5x annyit, mint amennyire a valóságban szükséged van.
- Szinte mindent becsomagolnak nem 1x, hanem lehetőség szerint minimum 3x.
- Rengeteg felesleges dolog kapható, olyasmik, amiknek tényleg semmi értelme. Legutóbbi felfedezésem a látszólag funkció nélküli kis műanyag lyukas pálca, amit ilyen 100-as kiszerelésben adnak. Kiderült, hogy kávékevergetéshez szánják. 
- És végül az, amiből az egész történet kiindult, külön gép van arra, hogy becsomagolja egy nejlonba az esernyődet, ha bemész egy épületbe és le akarod tenni.

Mindezek fényében merült fel bennem, hogy persze, csodás dolog az újrahasznosítás meg a környezetvédelem, de kérdés, hogy mennyit ér, amikor ilyen irgalmatlan mértékben termeli az ország a felesleges műanyagot. Főleg a műanyaggal van gond, egy átlagos héten 1-2 nejlonszatyornyi műanyagszemetem biztos, hogy lesz, ezek jelentős része ételcsomagolás. Szóval mindaz, amit csinálnak, legjobb esetben is csak szinten tartja az állapotokat. Lehet, hogy nekünk úgy tűnik, hogy ott aztán mennyire figyelnek a környezetvédelme, nálunk meg nem is, de az is biztos, hogy nálunk, ha veszel egy grillcsirkét, akkor nem fogsz hozzá műanyagdobozt, műanyag étkészletet és nejlonzacskót kapni, + papírkupont hogy gyere máskor is és akkor kedvezmények járnak majd. 

Emellett hatalmas mennyiségű reklám és egyéb szóróanyagot kapsz csak úgy, ha járkálsz az utcán. Papírzsebkendő, reklámfüzet, reklám-ajándékcsomag, próba-ajándékok és teszterek. Ezek is mind naná hogy be vannak csomagolva, és mivel ugye jelentős részére nincs szükséged, ezért ezeket instant dobod ki. A boltokban is alapból belerakják a szatyrodba az extra reklámújságot, meg, ha ételt vettél, akkor ingyen evőpálcikát. Ez ugyan legalább fából van, de műanyag csomagolásban. 

Szóval ezek után nem csoda, hogy 6 oldalas füzetben magyarázzák azt, hogy hogyan is kell a szeméttel bánni. Tiszteletre és figyelemreméltó, amit csinálnak, de igazából nem könnyítik meg a saját dolgukat azzal, ahogy termelik ész és logika nélkül a műanyagot. 


Hm, érzem, hogy a hosszas felvezetés után eléggé hűtőbe valóan antiklimatikus lett ez a második rész, de nincs mit tenni, ahhoz túl hosszú volt, hogy az amúgy se rövid felvezetés után még ezt is beírjam. Bár kitudja, ha hozza a nézettséget, akkor lehet sorozat lesz a sorozatokból: D

Ja, és holnap se maradtok bejegyzés nélkül, Halloween-különkiadás inkáming

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése