2013. január 21., hétfő

Spenót

Villámbejegyzés, mert ezt muszáj.

Ma két óra között beszélgetünk páran az egyetemi társalgóban, és egyszercsak valahogy a spenótra terelődik a szó (meg ne kérdezzétek, hogyan. A legfurább módon szoktak a beszédtémák beúszni a tudathorizonton). Valaki épp nem tudta hogy ezt japánul hogy mondják, ezért angolul (ugye spinach) megkérdezte hogy ez most hogy, és valaki meg megmondta neki. Itt a történet véget kellett volna, hogy érjen.
De nem, mert az egyik japán lány felkapta a fejét a "Spinach" szóra, és hogy az mi. Mondtam, hogy a spenót angolul. Itt elcsodálkozott, mert hogy ő meg volt róla győződve, hogy a spenót angolul (idézem) "papay".

 Először nem értettük hogy ez hogy, aztán leesett a történet és beütött a kultúrsokk.

Hogy megértsük a helyzetet, fel szeretném hívni a figyelmet egy érdekes jelenségre. Ha egy dologhoz (pl egy termék) valahogy hozzákapcsolódik egy fogalom (pl a gyártó cég neve), akkor egy idő után a két dolog szinonima lesz. Pont így alakult ki nálunk az, hogy a fénymásolást egy időben mindenki "Xeroxozásnak" hívta, pedig az a fénymásolókat gyártó egyik cég neve csupán.

Na, valami hasonló dolog történt itt is. Némi magyarázkodás után rájöttünk, hogy a "papay" az nem más mint a "Popeye". Igen, a tengerész. Hajóját nem éri vész. Kormány a kezébe, ló- na, szóval értitek. :D

Asszem ennél sikeresebb árukapcsolást nehéz elképzelni.

5 megjegyzés:

  1. Vagy a cellux :) ami egy ragasztószalagot gyártó cég :)
    de a papay nagyon helyes:) És előtte hogy hívták a spenótot???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Becsületes japán nevén hórenszó. Lehet félreérthetően fogalmaztam, a leányzó azt hitte ANGOLUL hívják papay-nak a spenótot, a japán nevét nyilván tudta :)

      Törlés
  2. ezt csak azért nem értem,mert a rajzfilmben baszott nagy betűkkel rá volt írva a konzervre mindig,hogy spinach. http://hitchfit.com/wp-content/uploads/2012/10/Popeye-Spinach.jpg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerinted Japánban, ahol az angol nyelv dekorációs eszköz, BÁRKI elolvasta a feliratot??? :D

      Törlés
    2. ok, Te nyertél. erről ez jutott eszembe

      http://i.imgur.com/tPnCO.jpg

      Törlés