2013. január 25., péntek

Arról, hogy miért ne gondolkozzunk túl sokat mesékről

Mai órán valami eltört bennem, vagy csak péntek volt és fáradt voltam, fene tudja :)

Lényeg hogy az volt az előírás, hogy csoportokra bontva mutassunk be egy régi mesét, mondjuk el a történetet. Mivel engem az Azeri lánnyal raktak egy tímbe, képzelhetitek, hogy mennyi közös meseélményünk lehetett, ezért a hófehérkénél maradtunk. 


A történet leírásával nem volt gond, bár már itt repedések jelentkeztek a józan ész felépítményén, ugyanis elkezdtünk azon elmélkedni, hogy miért nincs neve a Vadásznak. A sztori csak úgy utal rá, hogy "A Vadász". Elképzeltük az anyukát, ahogy fekszik delíriumban a szülési traumától, aztán közli a doktorral, hogy a gyerek neve Vadász legyen. Lehet hogy ez a vezetékneve is, és akkor Vadász Vadász. Aztán elképzeltük a gyereket pályaválasztás küszöbén, ahol a neve miatt vadásznak kellett mennie, pedig ő mindig pék szeretett volna lenni.

De ezt követen jött csak az igazi móka. A tanár ugyanis azt kérte, hogy ne csak a történetet mondjuk el, hanem a tanulságot is, azaz, hogy mi az "üzenete" a mesének. Na itt kezdődött egy kb. fél órás kabaréjelenet, ahol mi próbáltunk rájönni a tanulságra, de ez a hófehérke esetében nem egyszerű. Először a hivatalos végeredményt közlöm: A mese valszeg azt SZERETNÉ közölni a gyerekekkel, hogy a szépség nem minden, mert bajba keverhet, de ha jószívű vagy, akkor bajban majd segítenek rajtad.

Most lássuk azokat dolgokat, amiket szerintem ez a mese TÉNYLEGSESEN üzen a gyerekeknek:

- Ha egy késes férfiismerősöd sétálni hív az erdőben, miközben idegesen gondterheltnek látszik, nyugodtan menj vele, semmi baj nem lehet ebből!
- Ha az erdőben bóklászva egy házat találsz, nyugodtan menj be, nem számít, hogy nem te laksz ott, sőt, nyugodtan aludj el egy ágyon, ez a legtermészetesebb dolog a világon.
- Bányában nagyhangon kórusban énekelni és kiabálni biztonságos dolog. 
- Kislányok, egy háztartásban élni 7 ismeretlen férfival totál normális életmód!
- A biológiaórán érdemes figyelni, akkor nem fordulhat elő, hogy te egy emberi szívet kértél, és átb*sz a vadász egy szarvasszívvel.
- Kisfiúk, halott lányokkal csókolózni nem beteges nekrofil dolog, ugyanis fel fognak támadni közben.
- kisfiúk, nem számít, mit tesztek a nőért, nálatok lakik hónapokig, eltartjátok, kedvesek vagytok vele, az úgyis le fog lépni az első sráccal akivel öntudatlan állapotban smárol. 

És ezek után vad szülők még a G.I. Joe-t meg a Dargonballt akarták betiltani mert hogy rossz hatással van a gyerekekre. Én sehol nem láttam még senkit energialabdával lemészárolni az ellenségeit. Beteg nekrofilok viszont vannak, és betörések is, nagy számmal. Csak úgy mondom.

A történet itt nem állt meg! Ugyanis a többi csapat is előadott meséket, és valahogy ezek is furák voltak:

- A két Thaiföldi diák egy rövid mesét adott elő a madárról és a teknősről. A teknősnek nagyon tetszett, hogy a madár repülni tud, és szerette volna megtapasztalni az élményt. A Madár meg is ígérte neki, hogy felviszi egy körre a karmaival, de kikötötte, hogy folyamatosan etesse közben valami növénnyel, és hogy meg ne szólaljon közben, mert az zavarja a koncentrálásban. A teknős mikor elkezdődött a repülés, annyira elámult, hogy hangos "juhééé, repülök!!" kiáltásban tört ki. Erre a madár elejtette, a teknős lezuhant és szörnyethalt. The end.

A lányok szerint a mese tanulsága az, hogy tartsd be az ígéreteidet. Szerintem az, hogy ne pofázz repülőgépeken.

A harmadik történet egy japán mese, a kaguyahime volt. Ez a hüvelyk panniba oltott harmadik típusú találkozások mese elég hosszú, nem tudom itt most leírni az egészet, de az egyik legrégebbbi feljegyzett japán mese.
 Itt lehet utánaolvasni,
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Tale_of_the_Bamboo_Cutter
Aki inkább elolvasná (elég rövid): itt egy angol verzió, képekkel :D 
http://web-japan.org/kidsweb/folk/kaguya/index.html

Szerintem a mese tanulsága az, hogyha a csaj lehetetlen dolgokat vár tőled, inkább hagyd a francba :D

Na, és mindennek az a tanulsága, hogy felnőtt fejjel ne gondolkozzunk túl sokat a mesék mondanivalóján.

2 megjegyzés:

  1. Csodálkozol? Gondold csak végig az összes klasszikus mesét:
    Tarzan félpucéron rohangál,Hamupipőke éjfélkor ér haza,valószínűleg részegen,mert az egyik cipőjét elhagyta,Pinokkió állandóan hazudik,Aladin lop,Csipkerózsika lusta,állandóan alszik,utána meg elmegy az első pasival, Hófehérke meg 7 pasival él együtt....
    Ezekhez képest a Tini nindzsa teknőcök a legjobb mese!

    VálaszTörlés
  2. Na ezt csak most olvastam, mert picit le vagyok maradva, de zseniális :) Amúgy gyerekként a Grimm mesék is jópofák, felnőttként viszont első osztályú horror bármelyik. Meg érdemes módon én a Tom és Jerry-tól se lettem vadállat. Szóval fura dolgok a mesék... de ez a duma hatalmas, hangosan röhögtem jóhéhány soron :) Tényleg nem szabad ezeket túllogikázni.

    VálaszTörlés