2013. augusztus 27., kedd

Tanabata Fesztivál

(július 6)

Utólag visszatekintve ez volt a korai nyár utolsó szabadban elviselhető hétvégéje, ezért külön jól jött hogy erre a napra esett a nyár legnagyobb eseménye, a Tanabata Fesztivál. Ennek van valamiféle alibi hagyománya persze, hogy miért is rendezik meg, de a lényeg mostanra már bőven nem ez, hanem a jól bevált japán fesztiválhangulat. 

A dolognak egy különlegessége azért mégis van, lévén hogy mindenki Yukatába öltözve vesz rajta részt. A yukatáról azt kell tudni, hogy az átlag külföldi számára első ránézésre megkülönböztethetetlen a kimonótól, vagy legalábbis attól a képtől, ami a kimonóról él bennünk. Az alábbi csoportképen lehet megfigyelni, hogyan is néz ki.



Ránézésre ugye hogy azt mondaná erre az átlagember, hogy ez egy kimonó, pedig a hasonlóság csak látszólagos. Persze nevezik nyári kimonónak is, épp azért mert nagyon vékony anyagból van és csak egyrétegű, szemben az igazival, ami ilyen vastag szövet, több rétegen keresztül. Éppen ezért egy igazi kimonót órákig tart felvenni, csak az öv megkötése kb. egy óra. Ezzel egy olyan 5 perc alatt meg lehet lenni, bár az övvel megszenvedtem picit, de végül segítséggel sikerült abszolválni a feladat.

Ó igen, jól olvastátok, én is egy ilyenben feszítettem. Na nem kell ilyen rózsaszín meg lila rettenetre gondolni, a férfiváltozat diszkrétebb jóval. Viszont szerencsére legyező ahhoz is járt! Meg persze papucs is, ez a yukata ugyanis egy ilyen szett tulajdonképpen, van benne köntös, öv, papucs és legyező is. 

Úgyhogy mindenki egy ilyen yukatában feszített, mikoris jópár órás készülődés után elindultunk a fesztivál irányába. Azért egy ilyen fapapucsban némileg megterhelő haladni, de meg lehet szokni. Maga a fesztivál helyszíne rutinos olvasóimnak ismerős lehet, itt volt annó az októberi Maebashi Matsuri, meg az újévi Daruma Vásár is. Hiába, ez a városban a legalkalmasabb pont egy ilyen esemény megrendezésére.




A hangulat a fenti képekből elég jól lejön. Töménytelen mennyiségű ember volt, egy részük beöltözve (különösen a kisgyerekek voltak aranyosak yukatában), de sokan civilben. Megjelentek a szokásos bódék a fesztiválkajákkal, meg kellett állapítanom hogy mostanra már végigettem a listát, ezért új dolgon nagyon nem akadt meg a szemem. Ebben az írgalmatlan melegben főleg a jégkását kereste mindenki, de azért az elmaradhatatlan takoyaki és okonomiyaki is terítékre került!

Ami nem étel, de a fesztiválon szereztem: több helyen árultak mindenféle álarcokat. Ezek nagy része teljesen ártalmatlan gyerekműsor vagy egyéb animés dolog volt (pokemon, power rangers, etc.), de megakadt a szemem ezen a sorból erősen kilógó darabon, amit már láttam korábban egy ismerősön, és annyira nightmare fuel, hogy úgy éreztem nekem is kell egy. íme:


Szép álmokat :)

2 megjegyzés: