2013. augusztus 25., vasárnap

Nagashi soumen!

(július 16)

Amikor először hallottam erről, azt hittem hogy ez egy vicc. Ehhez hozzájárult az is, hogy eléggé szürreális humorral operáló sorozatban került elő, nagyon abszurd környezetben, és erősen torzítva.  Amikor rendszeresen bukkantak fel a történetben szarvassal birkózó iskolaigazgatók, a go-t és a focit egyesítő elképzelt sportok, valamint kecskeháton lovagolva iskolába érkező diákok, akkor joggal feltételeztem, hogy egy csúszda módjára felállított bambuszcsőben úsztatott főtt tészta se normális dolog. 

Pedig de. 

Szóval az úgy történt hogy - miután meggyőztek arról hogy márpedig ez igenis létezik, ami nem volt kis feladat - meginvitáltak egy ilyen nagashi soumen partira. Akkor először is beszéljünk egy kicsit arról, hogy mi is ez tulajdonképpen.  Adott a soumen, ami a egy tésztafajta neve. Kb. a cérnametéltet kell elképzelni, egy picit vastagabb, de a spagettitésztánál jóval vékonyabb. Ezt jellemzően egy szójás alapú lébe mártogatva fogyasszák, hidegen. Furcsának tűnhet már az is, hogy főtt tésztát hidegen eszünk minden különösebb egyéb étel (pl hús vagy zöldség) nélkül, de itt ez teljesen rendben van. Na, ezt sikerül itt most kicsit megbolondítani. A nagashi soumen elnevezés "nagashi" oldala annyit takar, hogy "úsztatott, áramló", ami ebben az esetben teljesen lefedi a tényleges eseményt. Ez nem annyira egy elkészítési mód - a tésztát előtte ugyanúgy kifőzik, mint bármikor - hanem inkább egy ilyen...öööö....a fogyasztást élménnyé alakító esemény.


Szerezni kell először is bambuszt, amit félbe kell vágni meg feldarabolni. A bambusz belül szerencsére üreges, ezért kivájni abszolút nem kel, ilyen természetes csőformája van neki. Aztán a hosszában félbevágott bambuszcsőből építünk egy ilyen csúszdát, amit szintén bambuszból eszkábált állványzattal támasztunk alá. A dolgot csak annyi korlátozza, hogy vízközelben kell lennie, ezért mi a házat - egy használaton kívüli régi falusi iskola - vettük igénybe erre a célra.

így néz ki a kész tákolmány használat előtt:


Innentől kezdve már nincs más dolgod, miht egy slagot szerezni és vizet vezetni bele, és kezdődhet a rákenroll. Már ha valaki volt olyan jófej és a tésztát is megfőzte mindeközben :) A menetrend az, hogy az egyik csóka áll a csúszda tetején kezében a tésztástállal, a többiek pedig a csúszda emberi magassággal is befogható pontjainál várják az áldást. Megereszted a vizet, aztán mehet a jöhet. Kis adagokban ráhangolod a tésztát a csúszdára, amin az - csodák csodája - elkezd lefele úszni (innen az "úsztatott tészta" elnevezés). A trükk az, hogy a lent várakozók ezt az evőpálcikájuk segítségével okosan kikapják onnan, mielőtt továbbúszik. Mondhatnánk azt is, hogy ez a nemes néphagyomány sikeresen kombinálja az egyszeri étkezést a játék határok nélkül-lel.

Mondjuk annyi könnyítés van a dologban, hogy a csúszda végén nem a sáros föld várja az el nem kapott falatokat, hanem egy szűrőtál, amiből igény esetén újra lehet indítani az egészet. Amúgy meglehetősen nehéz, de nem lehetetlen ételhez jutni, pár kör után maguktól alakulnak ki a technikák, amikkel viszonylag kis hibaszázalékkal lehet legalább egy maroknyi tésztához jutni. 

Persze mindezt nem magában fogyasztottuk, volt sokféle zöldség, és a nyár univerzális szimbóluma, a görögdinnye is!

Szóval most már tudom, hogy ilyen is van. Érdekes, hogy errefelé - és ez nem csak erre az ételre igaz - valahogy az étel ízén és elkészítésén túl legalább akkora hangsúlyt fektetnek arra, hogy az az étel hogyan is néz ki. Nem tudom, nálunk van e hasonló, jellemzően egy gulyáslevest vagy egy pörköltet nem a kinézete szokott eladni :) Viszont nem egy ember láttam már csalódni a sushiban (elsőre nekem sem ízlett, de ennek már vagy 10 éve), mert amilyen szépen néz ki, az íze nem annyira "különleges". Illetve az, csak máshogy. Egy év japán koszt nagyon átalakítja az ember ízérzékét. Emkékszem, hogy amikor idejöttem, az onigirihez adott algalapot nem ettem meg, mert "semmi íze nincs", most meg már különleges csemegeként tartom számon. Lehet hogy ha hazamegyek, egy mezei rakottkrumplit nem fogok tudni feldolgozni ízvilágilag :D 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése