2013. augusztus 23., péntek

A nagy hö-hö-hö hőség

(valamikor július végén-augusztus elején)

Meleg van. Nem kicsit, nagyon.
Persze ezt most pont jókor mondom, ha a híradásoknak hinni lehet, otthon is 40 fok körül tendál a hőmérséklet. Én is éltem már át az otthoni száraz meleget. De ami itt leledzik, az nagyon más.

Az egy dolog hogy meleg van folyamatosan. Ehhez hozzá lehet szokni. még ANNYIRA nem is a forrósággal van a gond. Jó 35 fok simán van, de 40 már szokatlan, ha nem is ritka. A probléma nem ez, hanem az a miazma, ami itt a levegő helyét átveszi július közepétől.

Elég rendes esőzések voltak itt ugyanis az elmúlt 2 hónapban, és ennek eredményeképpen a páratartalom felszökött az egekbe. Mindezt valami fehér ember számára elképzelhetetlen módon tette, amit most megpróbálok érzékeltetni. Azt hinné az ember ugyanis, hogy a magas páratartalom csak zárt, zsúfolt helyeken alakulhat ki, pl lakás, dzsungel, etc. Sajnos ez nem így van, egy nyílt mező közepén lévő szellős városban is ki tud alakulni ez az állapot. 


Miről is van szó? Kezdjük azzal, hogy kilépsz az ajtón a szabad levegőre, és megcsap a levegő állapota. Ezt a következőképpen tudnám érzékeltetni. 

- vegyünk egy kb 3m2-es ablaktalan szobát, nagyon jól szigetelő nyílászárókkal. fűtsük fel jó 35-40 fokra
- mossuk ki az összes ruhánkat és száradni dobjuk be őket egy kupacban ebbe a szobába.
- nyírjuk le a füvet a kertben és a nedves, rohadó füvet szórjuk szét a szobában. 
- telepítsünk valami penészgombát a falakra
- Erre az egészre zárjuk rá az ajtót jó három napig
- Menjünk be.

Na kéremszépen, itt ilyen állapota van a levegőnek a SZABADBAN. Az a fajta rothadó miazmás rontás, amikor mondjuk rájössz hogy itt most nagyongyorsan ki kell szellőztetni, mert különben rád fog rohadni a lakás. Valahogyan ezt a nyílt légtér produkálja itt. És nem megy el sehová. Nem lesz jobb. Érthetetlen 

A legkiábrándítóbb az eső. Ugye hogy mindenki a nyári forróság idején esőért remeg, és örömtáncot jár az első mennydörgésre? Nohát, itt is esik az eső, heti rendszerességgel, van hogy még gyakrabban is. De megváltást, azt nem hoz. Egyrészt, a páratartalmon a víz nem igazán segít, sőt, csak ront rajta. Másrészt, aa lehülés esélyét is elveszi az a tény, hogy ez az eső olyan fürdővíz-hőmérsékletű. Komolyan, én többnyire ernyő nélkül flangálok benne, mert kifejezetten langyos. 

Én kifejezetten úgy voltam vele eddig, hogy hacsak lehet, nem kapcsolom be a légkondit, mert elég drága, és azt a pénzt szívesebben költöm valami egyébre De mostanra meg kellett hogy adjam magam, és amikor itthon vagyok (sokszor bevonz a könyvtárba az ingyenlégkondi, és mivel wifi is van, ezért a gépemet is tudom használni) az időtartam jó felében berreg a jószág. És érzem ahogy eszegeti az ezreseimet. Gyalázat, de ez van :)

Állítólag szeptember egy KICSIT jobb. Ha más miatt nem is, de ezért várom a szeptembert :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése