2014. november 30., vasárnap

Japánban járt az ősz, Második fejezet: Nikkó

Nikkó egy régi kisváros mélyen a hegyek között, ahol rengeteg régi szentély és templom található. Már régen el akartam ide menni, mert nincs is messze a helytől, ahol lakom, de valahogy sose volt rá alkalom, ezt most sikerült pótolni. Elég jelentős tömeg volt, mert vasárnapra sikerült időzítenünk ezt a kirándulást, ezért jó korán nekiindultunk a történetnek, hogy legyen időnk mindent megnézni. Így is lett majdnem dél, mire sikerült kiérni a templomok jórészét magába foglaló térségbe. Ez amúgy visszatérő probléma itt, hogy a templomok és szentélyek, meg a területükön lévő egyéb létesítmények (pl parkok és múzeumok) hajlamosak bezárni 4-fél5 körül, ezért ha valaki ilyeneket akar szemlélni, nem árt legkésőbb 8 körül nekiindulnia a napnak. És mivel jellemzően a történelmi Japán fennmaradt emlékei és látványosságai ezekhez köthetőek, az egyszeri turista jó, ha hamar rájön, hogy Japánba bizony nem pihenni jött. Mindenesetre mi még időben kiértünk ahhoz, hogy megnézzük a térség fő látványosságait, egy buddhista templomot és két shintó szentélyt is. 

Bár vasárnap volt, de szerencsére nem volt tele emberekkel a hely, legalábbis az első szentélyt sikerült úgy megnéznünk, hogy alig volt ott rajtunk kívül valaki. Azért az ilyen helyeken sokat dob, ha csak te vagy ott és senki más rajtad kívül, főleg mivel az egész egy erdő közepén volt egy hegyoldalban. Meglehetősen nagy területen volt elszórva 4-5 épület, itt főleg az lepett meg hogy az átlagosnál díszesebbek voltak a tetők, és sok volt az aranyozás is. Most szólok, hogy sajnos a templomok belsejében szinte soha nem lehetett fotózni sehol, úgyhogy a képek nagy része az épületek külsejét mutatja csak. Erről a templomról azon túl, hogy szép, sokat nem tudok elmondani, azért itt van pár fotó, hogy el tudjátok képzelni. Próbálok olyat is berakni a blogba, ami nincs ott a facebookkos képek között.






A második versenyzőnk egy shintó szentély volt, külön érdekessége ez s szalmakerék a bejáratnál. Ezen ilyen fektetett 8-as alakba kellett először jobbról, majd balról átmenni, mielőtt egyáltalán beléptünk. Lehet valamiféle ünnep miatt volt ez, mert máshol még nem láttam. Amúgy felvonultatta a shintó szentélyek szokásos jellegzetességeit: 

Sok torii-kapú
 

Lámpás
 

Papírcsíkokkal körbevett helyek
 

És persze a hordozható oltárok, amiket az ünnepeken visznek körbe a városban a lelkes hívek (volt már szó korábban erről a szokásról). 


Az utolsóként megnézett, szintén shintó szentély különlegessége hogy itt van a legismertebb Sógun, Tokugawa Ieyasu sírja. Igazából nem is maga a sír látványos – bár külön lépcsősor vezet hozzá irgalmatlan sorbanállások közepette – hanem maga a szentély, ami számos díszes épületből áll, és éppen felújítás után lehetett, számos része legalábbis meglepően újszerűen hatott. Itt már rengeteg ember volt, de a szentély óriási, ezért eléggé jól eloszlott a tömeg. Így is órákig tartott bejárni az egészet.
Volt itt díszes kapu


A híres három majom faragvány egy változata

Ötszintes pagoda



Még egy esküvőt is sikerült elkapnunk, legalábbis valszeg az lehetett.
 

Hazafelé még át akartunk menni a híres szent hídon, ami viszont be volt már zárva. Sose gondoltam hogy egy hidat be lehet zárni, de csak tessék meglátni, visszatérő motívum lesz ez még a héten…
 


Fáradtan de élményekben gazdagon tértünk vissza Tokyoba, ahol is a másnapra tervezett Kabuki-előadás várt majd minket. Erről ugye írtam már tegnap, úgyhogy ugrunk egy napot, és holnap a Kamakurai kirándulásról lesz szó. Sok Buddha-szoborra tessék számítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése